життя овець

життя овець

Сьогодні пару годин розмовляв з пастухом, у якого більше двохсот овець. Він поділився деякими секретами і розвіяв для мене популярні міфи (про зламану лапу вівці, наприклад, і т.д.). Ось що я дізнався з розмови з ним:

• Вівці не можуть пити з річки, де дзюрчить вода, але п’ють тільки тиху воду. Відомий випадок, коли в спекотний день безліч овець померли прямо на березі річки, так і не доторкнувшись до проточної води. Вони загинули від спраги. Пастух повинен зробити заводь, щоб вівці могли спокійно попити. Це показує сильну залежність овець від дій і турботи пастуха.

• Осел, без сторонньої допомоги може повернутися додому, де він живе. Кінь і корова також можуть повернутися самі в домашній хлів. Але вівця або баран, навіть якщо він 10 років живе на одному місці – він не зможе зайти в будинок без допомоги господаря! Ось чому кожен вечір, коли вівці повертаються з пасовища потрібно виходити і зазивати овець додому. Я запитав, а якщо ненавмисно пропустити цей момент? На що пастух відповів: тоді будеш по всім сусідам своїх овець збирати)) і ще додав: називаючи нас вівцями, Бог не робить нам комплімент, а вказує на нашу недалекоглядність, це потрібно щиро визнати!

• Пасти стадо в горах – це дуже відповідально. Щовечора пастух в голові ретельно продумує, куди саме він завтра поведе стадо, де нагодує, де напоїть.

• Пасти стадо – це також і дуже небезпечно: навколо багато вовків. Якщо пастух розслабиться і хоча б на якихось пів-години засне – може статися все що завгодно. Він реально може втратити все стадо. Пастори церкви не можуть розслабитися, це може бути згубним для стада.

• Вовки хитрі і у них є улюблена стратегія ураження стада. Коли одному вовку вдається відвернути сторожових собак, двоє інших біжать до овець з флангів і діють завжди за одним планом – вони вриваються в стадо і поділяють його надвоє. Вони роблять так, тому що ясно розуміють, що пастух може врятувати тільки одну з двох половин, і вони в будь-якому випадку залишаться у виграші. Також діють і лжевчителі .

• Коли вовк вривається в стадо, він буквально душить овець одну за одною. За одну годину він може до сотні овець перерізати. Я запитав: а коли він їх їсть? А пастух відповів: а вовк отримує задоволення не стільки від їжі, скільки від самого процесу знищення овець, в цьому і полягає вся його вовча природа. До речі йому не відомі випадки одомашнення вовка, вовк завжди залишається підступним вовком, а гріх – гріхом. Диявола не можна “одомашнити”.

• Коли вівця неслухняні і свавільна, пастух може прив’язати мотузку до передньої ноги, а інший кінець – до шиї вівці. Таким чином вівця не може швидко пересуватися, це виховує її весь день. Або пастух може туго перев’язати мотузку на кінчику ноги вівці, так що кінець ноги може опухнути, що теж уповільнить її темп. Увечері пастух розмотує мотузку. Я запитав про те, чи ламає ніжку неслухняноі овечки, як я читав про це в книзі. Пастух посміхнувся і сказав, що такі книги пишуть ті, хто, мабуть, не мав справу з вівцями), і про таку “практику виховання” він ніколи не чув.

• Найманець відрізняється від пастуха тим, що коли вриваються вовки він, захищаючись, може жбурнути їм на поталу барана. Якщо вовків побільшає, найманець може кинути їм на поталу ще одного барана, і ще. Коли він повернеться в село, і господарі запитають його: “А де наші відсутні вівці?” Він каже у відповідь: “Скажіть спасибі, що я все стадо зберіг, а лише парочку втратив!” Але справжній пастух ніколи такого не зробить – він не віддасть ні однієї вівці вовку. Це його принцип і пастуша сутність. Він буде кричати, кидати каміння, кликати на допомогу і як тільки може, але він буде до кінця захищати овець. Такий наш Ісус!

Сергій Сологуб

Comments are closed.