Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба   – ставлення до переривання вагітності.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба – ставлення до переривання вагітності.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба

6 травня ·

Нещодавно я робив публікацію щодо ставлення до переривання вагітності.

?Отримав понад 1000 коментарів (за що дякую), і досі цей запис не втрачає актуальності. Дискусія продовжується. Тепер вважаю чесним висловити свою думку з цього приводу.

Більша частина зазначає, що дитина, незалежно від того народилась вона чи ні — це людина, яка має право на народження. І потребує захисту. Особисто я беззаперечно підтримую саме це. Дитина — це дар від Бога. І вона має право на життя. І те, що і дорослим, і дітям необхідні програми усвідомленого батьківства — беззаперечний факт, необхідно розмовляти про стосунки й формування сім’ї — очевидно. Ці питання стосуються освіти й виховання. І важливо, щоб ми йшли не лише через пояснення біологічних процесів, але і через цінності.

Частина говорить, що поки дитина в тілі жінки й повністю від нього залежна — вона належить виключно жінці й лише вона може визначати, що з нею робити — вбивати чи ні. Не можу не зазначити, ця думка мені дуже цікава, адже за такою логікою виходить, що і трирічна дитина, та навіть і десятирічна є «власністю» батьків і повністю від них залежить. Отже, вони вправі робити з нею, що забажають?

Дехто з вас вказував, що “дитина в утробі — це не дитина, а ембріон”. Не погоджуюся, що ми повинні “ділити” ці моменти. Зародок нового життя — це вже дитина. І не нам, людям, визначати ці строки. Бо і в лікарській спільноті постійно точаться дискусії.

Думок дуже багато і кожна має право на існування. Проте, ми живемо в суспільстві, ми хочемо, щоб воно було розвинуте і щоб в ньому були цінності, а цінності – це відповідне ставлення. На сьогодні ці межі розмиті. І з огляду на ваші коментарі я можу сказати, що частина людей вбачає свій комфорт і бажання понад цінність дитини. Цінність сім’ї нівелюється. Страх відповідальності відверто переважає над здоровим глуздом. І невідомо, до чого ми прийдемо таким шляхом.

☝️В багатьох країнах питання виховання на рівні школи обмежуються тим, які є методи контрацепції. Чи вважаєте ви, що на рівні школи для наших дітей ми маємо йти глибше і розповідати про відносини батька і матері, про функцію сім’ї, про те, як будувати стосунки?

❓Що, на вашу думку, важливо викладати нашим дітям?

Comments are closed.