Напис з могили св. Томи Аквінського

Напис з могили св. Томи Аквінського

Господи, спаси мене від згубного прагнення неодмінно висловлювати свою думку з кожного приводу і за будь-яких обставин.

Визволи мене від бажання кожному зробити прямими стежки його.

Вчини мене серйозним, але не смутним, бадьорим, але не суєтним.

Захисти мій розум від безперестанного поглиблення в подробиці і наділи мене крилами, щоб я міг на льоту ловити суть речей.

Стережи двері губ моїх від бажання розповісти про мої страждання і недуги, бо в міру їх примноження, бажання перераховувати їх з роками стає все більш солодким.

Дай мені, Господи, терпеливість вислуховувати інших.

Не смію просити у тебе кращої пам’яті, але прошу дарувати мені істинне смирення.

Наділи мене свідомістю того, що і я можу деколи помилятися.

Зроби так, щоб я залишався милий людям, хоча дехто з них ледь стерпні.

Яви милість мені знаходити хороше там, де воно непомітне,
і відкривати приховані гідності в людях.

Даруй мені, Господи, милість говорити про це!

Напис з могили св. Томи Аквінського

Святи́й Фома Акві́нський  1225,  АквіноСицилійське королівство — 7 березня1274,  Італія — один з найвизначніших та найвпливовіших філософів і теологів в історії, засновник теологічної і філософської школи томізму, святий католицької церкви. Був ченцем домініканського ордену. Як видатний учитель Християнської Церкви, він також є головним представником філософії Високого Середньовіччя — філософської схоластики. Тома Аквінський залишив після себе низку фундаментальних праць, що сприяли виникненню неотомізму та неосхоластики і досі мають важливе теологічне та філософське значення.

Тома Аквінський створив своєрідну енциклопедію католицького богослов’я «Сума теології», в якій усі питання пізнання природи і суспільства розглядалися з позицій теологічного раціоналізму. Висуваючи ідею гармонії віри і розуму, він намагається підпорядкувати науку богослов’ю, а тому розрізняє істини розуму та істини одкровення, вважаючи останні недоступними розуму, підвладними лише душі (вірі).

Comments are closed.