Істинне покаяння

Істинне покаяння
(Марка 1:14-15, Дії 17:30) Покаяння – це добровільне визнання провини, сповідь, перший крок до рятівної сили віри. У християнстві покаяння є не просто визнанням гріха, а подальшим його виправленням. Іуда після покаяння покінчив життя самогубством, тому що лише визнав провину, але в житті не відбулося переміни. В перекладі з грецької слово “покаяння” (метанойя) означає “переміна розуму”, яка включає в себе визнання гріха, рішення відмовитись від нього і виправлення, як результат. Розрізняють поняття покаяння, як момент прийняття рішення, а далі починається покаяння довжиною в життя, коли ми доводимо його кожного дня. Є люди, які виправляють свою поведінку так би мовити “по показанням лікаря”, але це не означає правильного покаяння і закладення християнського світогляду. Покаяння – це не тільки виправлення, а повна переміна розуму, переворот свідомості людини.
(Луки 15:11-24) Через цей відомий уривок Євангелія видно історію покаяння однієї людини. Молодий чоловік хотів взяти від життя все наперед, в результаті чого віддав “кориту” свої найкращі роки. Пізніше в свідомості цієї людини включилося світло і він зрозумів, що все втратив, а з батьком було набагато краще. Блудний син не відтягував, а встав і пішов назад, не чекаючи до останнього. Він вибрав шлях піти геть від свинячого корита і вчинив правильно, бо батько давно чекав на нього. Блудний син не шукав виправдання своїм вчинкам, а повністю визнав власну провину. Він сумував за тим, що згрішив проти неба і батька. Це була печаль заради Бога, яка веде до спасіння. Перший крок до Бога буває важким, це нелегке рішення, достойне сильних і мужніх людей, але ми ніколи не пожалкуємо про вибір бути разом зі своїм Небесним Батьком.
Гріховний світ пропонує нам заповнювати пустку чим завгодно, тільки не Богом, в той час як Бог закликає людей до покаяння через Своє Слово і творіння. Природа проповідує Божу велич, пророки говорять про Нього. Бог закликає до покаяння ВСІХ і ПОВСЮДИ, але ми повинні бути чуткими до нашого особистого покаяння. Це індивідуальний заклик. Христос гряде, Його царство близько, і ми повинні бути готовими до Його приходу.
(Луки 11:24-26) Плід покаяння – це переміна життя. Багато хто кається, але не всі приносять плід. Щоб з нами не сталося того, про що говорить Ісус у згаданому вірші, наші серця мають бути заповнені Христом. Хочеться, щоб наше покаяння було істинним, заложило фундамент глибоких відносин з Богом, змінювало нас і приносило плід!
Проповідь Дениса Горковчука

Comments are closed.